Post | May 2020 | 2 min read

4 en 5 mei

Lieve Coronahelpers,


Vandaag is het 4 mei, Dodenherdenking. Het memorandum schrijft "Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbrekend van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties". Elke Dodenherdenking weer denk ik daarbij aan mijn oma, die helaas twee jaar geleden is overleden. Mijn oma was een joods kind in Amsterdam en is in de oorlog een deel van haar familie kwijtgeraakt in concentratiekampen, waaronder haar vader. Een bezoek aan Auschwitz afgelopen zomer liet mij de gruwelijkheden zien waar mensen toe in staat kunnen zijn. Gelukkig kon mijn oma de dans ontspringen. Zij heeft ondergedoken gezeten met haar moeder in Apeldoorn en nog een aantal andere plekken. Vanavond ben ik om acht uur stil voor haar en de familie.


Ik kan hier nog een tijd over blijven doorschrijven, maar de kern van de boodschap was dat mijn oma in de oorlog mensen vond die zich om haar bekommerden. Deze mensen handelden uit de goedheid van hun hart en die goedheid heeft enorm veel mensen helpen overleven. Er zijn talloze verhalen van het verzet, maar dit is het verhaal van mijn familie. Zonder dat ik de huidige situatie wil vergelijken met die van de Tweede Wereldoorlog, wil ik wel een parallel trekken. Ook in deze moeilijke tijden zijn er mensen die opstaan voor elkaar. In moeilijke tijden komt bij een gedeelte van de mensen de goedheid naar boven. We kijken naar elkaar om en zijn er voor elkaar. Dat bewijzen jullie hier op Coronahelpers!


Ik wil ook alvast vooruit denken over morgen, 5 mei. Morgen is het Bevrijdingsdag. Een speciale Bevrijdingsdag zelfs, want dit jaar is het 75 jaar geleden dat we werden bevrijd en we na 5 jaar oorlogstijd weer onze vrijheid konden vieren. Extra wrang is het wel dat we dit albasten jubileum moeten vieren in het 'Nieuwe Normaal', een samenleving waarin we, helaas, onze vrijheid gedeeltelijk ingeperkt hebben zien worden. Ook al weten we dat het beter is op deze manier en dat de maatregelen van tijdelijke aard zijn, het is altijd moeilijk om de verworven vrijheden te zien verkleinen. Blijf je er daarom van bewust dat zelfs 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is. Het vraagt inzet van iedereen. Neem het daarom niet voor lief!


Tot slot wil ik iedereen vragen om vandaag stil te staan bij onze oudste generatie, de laatste generatie die nog in de oorlog heeft geleefd. Juist de generatie die zich het meest bewust is van de bevrijding leeft in sommige gevallen het meest in afzondering door de nieuwe situatie. Denk vandaag, nog meer dan normaal, nog aan deze generatie. Ga vandaag nog even langs, en als dat niet kan, bel dan even met je overgrootoma/opa, oma/opa, of moeder/vader. Vraag ze naar de bevrijding, vraag ze naar de oorlogstijd, en heb gewoon een normaal, gezellig gesprek. Juist vandaag.


Meer informatie over 4 en 5 mei is hier te vinden.

Share Post