Post | May 2020 | 2 min read

Artikel De Telegraaf: "Deze Amsterdammers scoren wereldwijd met vrijwilligersplatform"


AMSTERDAM - Steeds hoger bezoek voor de Amsterdamse start-up Deedmob. Niet alleen staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) kwam op bezoek bij de bedenkers van Coronahelpers, een platform waar gemeenten en welzijnsorganisaties vraag en aanbod van hulp kunnen coördineren, ook premier Rutte en koningin Máxima kwamen virtueel langs. En nu heeft de Amerikaanse overheid om een offerte gevraagd.


Mede-oprichter Boudewijn Wijnands is blij met al die belangstelling, al worstelt het bedrijf zelf ook met de coronacrisis. „We zijn een sociale onderneming en hebben daarom besloten Coronahelpers voor iedereen gratis aan te bieden”, vertelt Wijnands. Deedmob, het platform achter Coronahelpers, ligt het anders. Sociale organisaties en verenigingen kunnen het platform gratis gebruiken, maar bedrijven en gemeentes betalen tussen de €750 en €5000 per maand.


Participatiemaatschappij


Op Deedmob kan iedereen zich aanmelden als vrijwilliger. Organisaties kunnen aangeven naar wie ze op zoek zijn, mensen inroosteren en bijhouden wie wat doet. Gemeentes, vaak in samenwerking met een vrijwilligerscentrale, kunnen met het platform bijstandsgerechtigden en vluchtelingen te laten meedoen in de maatschappij. Bedrijven kunnen het gebruiken om werknemers in te laten zetten voor de goede zaak.

Coronahelpers is een afgeleide van dat platform en maakt het voor gemeenten inzichtelijk wat er lokaal speelt. „Onze technologie toont welke hulpvragen er zijn, maar individuen en bedrijven kunnen er ook hulp aanbieden”, legt Wijnands uit.


Laptops


„Aan het begin van de crisis zagen we bijvoorbeeld scholen vragen om laptops voor kinderen die er zelf geen hadden. Bedrijven als TomTom en KPMG hadden hun hulp aangeboden en kunnen snel aan zo’n school gekoppeld worden.” Een ander voorbeeld is groothandel Sligro, dat producten aanbood waarmee vrijwilligers maaltijden konden bereiden voor hulpbehoevenden en weer een andere partij het kon bezorgen.Wijnands ziet het soort hulpvraag op Coronahelpers wel veranderen. „In het begin waren er vooral praktische hulpvragen waaronder het doen van boodschappen en het uitlaten van de hond, inmiddels zien we meer sociale hulpvragen, zoals de vraag om een kaartje te ontvangen tegen sociaal isolement, maar ook computerhulp om in contact te komen met familie.”


Trinidad


Binnen een maand na de lancering wist Coronahelpers al meer dan 600.000 mensen te bereiken – over de hele wereld. Naast Nederland is het platform actief in Groot-Brittannië, België, Duitsland, Italië, Denemarken, Zweden, Trinidad & Tobago, Nigeria en in de Verenigde Staten.


Het succes zien de oprichters niet terug in hun inkomsten. Integendeel. Aan Coronahelpers verdienen ze niets en bij Deedmob lopen de inkomsten terug. „Grote bedrijven als KLM en H&M zijn geen klant meer. Ze hebben nu hele andere zaken aan hun hoofd dan hun personeel inzetten voor vrijwilligerswerk”, zegt Wijnands, die benadrukt dat de problemen van zijn bedrijf relatief klein zijn.


Bill Gates


Boudewijn Wijnands: „Voor de crisis stonden we er heel goed voor. De organisaties van Sail en van het EK voetbal zouden onze technologie gebruiken. En in een rapport van de Bill & Melinda Gates Foundation kwamen we als beste vrijwilligerstechnologie uit de bus.”


Wijnands verwacht dat Deedmob straks de vruchten plukt van de impact die het nu maakt. „We zien dat ons platform nu door hele andere doelgroepen wordt gebruikt. We hebben goede hoop dat zij na de crisis ook gebruik blijven maken van Deedmob. En we zijn uiteraard trots met de steun van Keijzer, Rutte en Máxima.”


Via De TelegraafShare Post